marți, 10 martie 2015

How I live now - Meg Rosoff, Recenzie


Imi pare rau ca aceasta carte nu este tradusa la noi, insa ma bucur ca am avut ocazia sa o citesc.
Am aflat despre ea intr-o seara, in care, dormind la o prietena ne-am decis sa ne uitam la un film. Dupa ce incepuse filmul am vazut ca este bazat pe un roman scris de Meg Rosoff, asa ca initial nu am vrut sa ma uit la film - e un fix de-al meu...trebuie sa citesc inainte cartea si doar apoi sa vad filmul - dar a reusit sa ma convinga sa ma uit.
Dupa ce s-a terminat am decis amandoua sa ne comandat cartea, iar dupa doua saptamani agonizante de asteptare a ajuns. Si asa m-am pus sa o citesc si mi-a placut mult mai mult decat filmul...logic, doar caretea e mereu mai buna decat filmul.
In carte este vorba despre o fata, Elisabeth -  Daisy, de 15 ani din America care este trimisa sa locuiasca in Anglia alaturi de matusa si verisorii din partea mamei, trei baieti, Edmond si fratele sau geaman Isaac si Osbert si o fata, Piper, deoarece mama vitrega a acesteia nu o prea suporta.
La aeroport o asteapta verisorul ei mai mic, Edmond, in vartsa de 14 ani. Povestea dintre acestia este una mai ciudata, deoarece se indragostesc, in ciuda faptului ca stiu ca nu e bine ceea ce simt unul pentru celalalt.

Pe Daisy o asteapta o noua viata, departe de aglomeratia din New York cu care era obisnuita, care pare chiar primitoare fata de ce se astepta ea. Dar nu pentru mult timp.

Dupa ce au fost aruncate bombe in orasele din Anglia, matusa acestora pleaca din tara pentru a se ocupa cu tratatul de pace, lasandu-i pe cei 5 copii singuri. Desi razboiul batea la usa, cei 5  nu isi bateau capu cu asa ceva, neavand niciun adult prin preajma, facand tot ce le taie capul.
Intr-o zi fortele militare ajung la ei acasa, trimitandu-i de la ferma in diferite parti ale Angliei. Daisy a fost trimisa impreuna cu Piper in vest, in timp ce baietii au fost trimisi undeva in est.

Cartea este scrisa din perspectiva lui Daisy, o fata curajoasa si desteapta. Aceasta povesteste depre obstacolele peste care a trebuit sa treaca impreuna cu verisoara ei pentru a se putea intoarce acasa, sperand sa ii gaseasca pe baieti teferi si nevatamati. In special pe Edmond.

Dupa nenumarate saptamani de foamete si oboseala ajung la ferma, insa nici urma de vreunul dintre baieti. Intr-o zi primesc un telefon de la tatal lui Daisy care ii spune ca o va aduce acasa. Desi aceasa se impotriveste nu prea are sanse

sa ramana in Anglia alaturi de Piper, mai ales fiindca tatal acesteia avea legaturi internationale.
Va reusi oare sa se revada cu Edmond, va reusi Piper sa se descurce singura, sau dupa plecarea ei toti cei patru verisori ai acesteia mor?...Nu va ramane decat sa cititi cartea - sau sa va uitati la film.

Personal cartea mi-a placut mai mult doar pentru ca ofera anumite detalii pe care filmul le omite, sau chiar le schimba...nu zic, a fost un film bun insa din carte am aflat mai multe despre drumul parcurs de cele doua fete si despre deportarea lui Daisy inapoi in America, lucru care nu a fost mentionat in film. Oricum ramane la latiudinea voastra cum veti dori sa aflati sfarsitul.

Meg Rosoff a scris o carte impresionanta despre razboi, supravietuire si dragoste adolescentina. O recomand cu caldura.
Editura: Penguin Books
Nota: 4/5
Lali *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu