joi, 5 februarie 2015

Petronela Rotar - Interviu

 Multumim pentru timpul acordat :)


1. Descrie-te in câteva cuvinte.

O să redau vorbele pe care le-am scris în cuvînt înainte în prima mea carte: Mi-am înmormântat primul iubit, am părul scurt şi nasul cârn, doi copii, am supravieţuit unei furtuni pe mare şi unei avalanşe. Am 37 de ani, un metru şaptejtrei şi o mânuţă care scrie la mine în cap mare parte din toate astea, mai cu seamă noaptea. Mi s-a spus că sunt narcisistă, dar eu mă cred autoironică doar

2.
Ce te-a determinat sa scrii? 

 Scriu dintotdeauna, de cînd îmi amintesc de mine. În liceu, umblam pe stradă şi mi se scriau poeme singure, în cap. Păţesc şi acum la fel. Textele mele – poeme, proze, se scriu mai întîi în minte. Poate că sunt doar – precum spunea Platon – un receptacul. Scriu pentru că nu ştiu să fiinţez altfel. Am nevoie de scrisul meu ca eliberare, terapie, catharsis.

3. De unde te inspiri?

Totul mă inspiră. Oamenii, poveştile lor, viaţa mea cu tot ce conţine ea, mediul în care trăiesc, locurile pe care le vizitez, o conversaţie avută de cineva lîngă mine.

4. Cat de mult te asemeni cu personajele din cartile tale?

Cu unele dintre poveştile mele mă asemăn perfect. Cu altele, deloc.

5. In medie, de cat timp ai nevoie pentru a scrie o carte?


 Mi-e foarte greu să spun, nu am scris pînă acum o carte cap-coadă, acum am început un roman. Primele mele două cărţi – poezie şi proză scurtă – sunt rodul a peste 5 ani de scris aproape zilnic.

6. Un autor care te-a inspirat?

 Nu există un singur autor care să mă fi inspirat, sunt cel puţin cîteva zeci, autorii mei preferaţi.

7. Cartea si autorul preferat?

Mi-e foarte greu să fac o astfel de ierarhie sau să mă refer la o singură carte sau un singur autor preferat. Aş nedreptăţi pe alţii. Îl voi aminti pe unul foarte drag: Boris Vian, totuşi.

8. Autori străini sau autori romani?

Şi autori străini şi autori români, fără să stau o clipă pe gînduri. Este atît de multă literatură extraordinară încît ar fi nedrept să aleg una dintre tabere.

9. Un motto dupa care te ghidezi in viata.

 Nu am un motto după care să mă ghidez, însă încerc să devin ceea ce sunt, cum spunea Nietzsche. Şi să rămîn, vorba lui Kierkegaard, fidelă mie însămi - true to myself.

10. La ce se pot astepta fanii in continuare? 

Eu nu am fani, nu am nici măcar cuvîntul fan în vocabular, fanii sunt pentru staruri, eu sunt un amărît de scriitor care are ceva cititori. La ce să se aştepte? Cînd voi apuca să îl termin, la un roman.

11.  Consideri ca autorii romani sunt subapreciati?

Nu cred că sunt subapreciaţi. Sunt printre scriitori şi unii foarte apreciaţi, cel puţin de către cititorii lor, nu neapărat şi de semenii din breaslă. Iar ceilalţi nu ştiu să îşi atraga un public mai larg.

12. Un mesaj pentru fani.
 Să citească cît mai mult. Literatură bună. Şi să nu ocolească scriitorii români, sunt mulţi printre contemporani chiar, care scriu excelent.


* !! Nu ratati lansarea de carte care are loc sambata,7 februarie, la ora 14:30 Libraria Bizantina, Str. Bibescu Voda 20, Bucuresti!! *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu