sâmbătă, 3 ianuarie 2015

La multi ani J.R.R. Tolkien!!

Sunt o mare fana a acestui autor, desi inainte sa citesc cartile nu ma prea ma atrageau filmele bazate pe carti. Totusi, am gasit seria Stapanul Inelelor la reducere intr-o zi si am hotarat sa mi le iau. M-am indragostit de ele pe loc si nu le puteam lasa din mana, n-am sa regret nicodata ziua in care le-am cumparat. Dupa ce le-am terminat, mi-am cumparat si Hobbitul, pe care l-a terminat dintr-o suflare, asteptand cu nerabdare filmul. Abia astept sa ii citesc si celelalte carti, sunt sigura ca sunt la fel de geniale.Aici aveti cateva date despre maretul J.R.R. Tolkien :


John Ronald Reuel Tolkien CBE (n. 3 ianuarie 1892, Bloemfontein, Statul Liber Orange, astăzi Africa de Sud - d. 2 septembrie 1973, Bournemouth, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.
A fost profesor de anglo-saxonă la Oxford din 1925 până în 1945 și profesor de limbă și literatură engleză din 1945 până în 1959. A fost un Romano-Catolic devotat și prietenul lui C. S. Lewis - amândoi fiind membri ai clubului de discuție cunoscut sub numele The Inklings.
După moartea sa, fiul lui a publicat foarte multe cărți bazate pe notațiile lui și manuscrisele nepublicate, incluzând Silmarillion. Acestea, împreună cu Hobbitul și Stăpânul Inelelor, formează un complex de povestiri și poezii legate între ele, precum și istorii fictive, dialecte inventate și eseuri despre lumi imaginare ca Arda și Pământul de Mijloc. Între 1951 și 1955, Tolkien a publicat un Legendarium al acestor povestiri.
Deși mulți alți autori au publicat lucrări fantasy înaintea lui , imensul succes al Hobbitului și Stăpânului Inelelor când au fost publicate în ediție necartonată în Statele Unite a dus la o popularizare uriașă a genului, și Tolkien este acum considerat "tatăl" literaturii fantastice Lucrările lui Tolkien au inspirat o serie de multe alte romane și nuvele fantasy și science-fiction. În 2008 The Times l-a pus pe locul 6 în lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 încoace'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu