marți, 27 ianuarie 2015

alter.ego. - Ana Mănescu, RecenziePrezentare:

Numele meu este Sonnja. Sunt vicioasa, singura, razvratita si mizerabila.

Noi vom schimba lumea. Suntem cei care vibreaza. Starnim valuri, uragane si cutremure, dar merita. Sau cel putin asta am crezut toti la inceput.

Printre carti, tripuri, flashback-uri, esecuri, iluzii, idealuri, tigari, vin, iarba, un fort din cuburi de zahar impregnate cu acid, metamorfoze, felinare care danseaza, Muzica goala, fluturi, uragane, sex, dragoste, prietenie si arta, mesajul este simplu: pastreaza-ti esenta si iubeste. In ordinea asta.

Parerea mea:

Da, stiu, mi-a luat destul de mult timp sa termin cartea, dar dupa primele 20 de pagini am hotarat ca aceasta carte trebuie "fumata" cat mai lent posibil pentru a putea fi savurata pe deplin.

In interviul pe care autoarea, Ana Mănescu, ni l-a acordat, aceasta sustinea ca literatura salvează vieți si nu pot sa nu fiu de acord cu ea. Treceam printr-o perioada mai nasoala, insa cartea aceasta a fost cea care m-a mentinut pe fagasurile "normalitatii" mele.

Nu pot sa zic ca ma aseaman cu personajul, decat in mica masura, insa realitatea cuvintelor din carte sunt ca o palma peste fata, menita sa te trezeasca la realitate.

"Oare tu nu vezi ca nu mai stim sa traim, nu mai stim sa ne oprim, ca suntem mancati de vii de frica de "a fi"? Nu mai aratam urme de slabiciune, implicit iubire. Cautam sa fim in trend, asa ca fiecare isi tine creierul curat, curat, il spala neincetat. Jos cu visele mizerabile! Jos cu iluziile jegoase! E timpul sa ne tragem uniformele pe noi si sa ne grabim. Suntem prea materialisti, superficiali, calculati, limitati. Nu mai stim sa fim spontani, sa ne indragostim, sa ne bucuram si sa apreciem. Nu cred ca mai stim cum sa iubim, fara sa amestecam dragostea cu teama de singuratate sau cu nevoia de subzistenta, ori, chiar mai rau, cu lacomia. Suntem egocentristi, egoisti, orgoliosi si lasi, iar Eul, egoismul, mandria si fuga nu isi au locul in iubire.
Azi scriem noi cu litera mica si Eu cu majuscula, indiferent de locul lor in propozitie.
noi suntem nefericiti, dar macar Eu sunt mai bine decat restul. " 

Autoarea prezinta perioada controversata a varstei de 20 de ani. Pe langa viata plina de fumul de tigara, iarba, muzica si carti a unei adolescente vicioase, singure, razvratite si mizerabile autoarea abordeaza in interiorul romanului teme precum iubirea, prietenia, vocatia si esenta individuala.
Aceasta trateaza in mod special prietenia dintre Sonnja , Petra, Thea si Rin, aceasta legatura dintre ele fiind mai presus de orice ghinion care s-a abatut asupra Sonnjei.
In privinta iubirii, in roman sunt prezente 3 personaje masculine importante Sonnjei, anume S., K. si V., insa niciunul dintre acestia nu reuseste sa se ridice la aspiratiile Sonnjei, cu timpul fiecare devenind o parte din persoana ei schimband-o cate putin.

Sonnja viseaza sa devina o scriitoare, insa aceasta amana momentul in care se va pune sa scrie in mod serios, dorind sa acumuleze mai multa experienta de viata, in acest fel sa poata scrie despre ea.

"Vreau să scriu un roman vulgar, trist şi nepotrivit despre iubirile mele atât de speciale şi să-mi dau cu el în cap când o să vină o grămadă de oameni la mine şi o să-mi spună că s-au regăsit. Vreau ca megalomania mea să fie călcată în picioare şi apoi să scriu cărţi pentru copii. "


O carte superba, care pe langa temele amintite mai sus, abordeaza si defectele societatii contemporane.

" Dar ce stim noi, generatia digitala, care avem tot ce ne trebuie pe computere? De ce ne-ar pasa ca incepem sa ne ransformam in masini Cati ani ne-am pierdut oare in fata monitoarelor? Desigur, ne umplem timpul in fiecare zi si pare putin, firesc, o metoda care ne amuza... pana cand ne vom trezi intr-o dimineata si vom descoperi ca suntem prea batrani si prea slabiti ca sa mai putem apasa butonul de pornire. Cum ne vom mai irosi vietile atunci? "

"...Da, lumea evolueaza. Si e normal. Dar nu mai exista inocenta. Abia au intrat in generala si deja se mozolesc pe holuri. Odioasa exprimare, cu atat mai mult cu cat este potrivita. Acelea nu sunt saruturi. Ce sa inteleaga ei la varsta la care noi ne jucam flori, fete si baieti in curtea scolii, iar sticluta ne facea sa rosim cand il pupam pe obraz pe cel care ne placea? Noi pana si-n liceu tremuram inainte de un sarut. Erau speciale si erau simtite. "

" Trebuie sa ne mai odihnim, sa ne relaxam, sa lasam garda jos. Suntem simultan prea defensivi si prea ofensivi. Paranoici. Instabili. Ne lipsesc cu desavarsire echilibrul si puterea de selectie. "

" Cat despre relatii, este cert ca nu ai fost niciodata simple, dar parca inainte mai exista curajul. In zilele noastre este penibil sa ii spui ca il iubesti. Si de ce sa o faci cand exista mii de joculete psihice, mii de carti despre cum sa-ti falsifici fericirea si sa-ti manipulezi aproapele? Sinceritatea e demodata. Fereasca 'Al de sus! Cum sa stii exact cum stau lucrurile, cum sa nu iti complici existenta cu scuze, minciuni, iluzii, psihologi si calmante? "

Mie una mi-a placut extrem de mult cartea si o recomand tuturor. Este diferita? Da. Dar diferit nu a insemnat nicodata ca nu este bun. Diferit, penru mine, este doar ceva ce nu am incercat inca. Si pana acum nu am regretat niciun lucru diferit pe care l-am incercat asa ca Go on an read the book!

Editura: Herg Benet
Nota:5/5
Lali *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu